Cookies op websites en handhaving daarop

Ik krijg vaak de vraag: "wordt er eigenlijk wel gecontroleerd of bedrijven zich aan de AVG houden? We horen er niets over." 

 

Gisteren (10-12-2019) heeft de toezichthouder, Autoriteit Persoonsgegevens, bekend gemaakt dat van de door hen onderzochte websites en webshops, er veel nog niet voldoen aan de AVG. Op websites van bedrijven, gemeenten en media worden volg-cookies geplaatst zonder de vereiste toestemming van de gebruikers. Deze organisaties ontvangen hierover een brief. 

 

Wat gaat er niet goed?

- het plaatsen van volg-cookies zonder te vragen om ondubbelzinnige toestemming hiervoor

- alle vakjes in de cookiebalk staan al aangevinkt

- "als u verder gaat op de website bent u akkoord"

- websites van media (zoals kranten en nieuwssites) waar je volg-cookies niet kan weigeren als je naar de website wil.

 

Door de controle en het toezicht vindt er een verschuiving plaats in cookie-land. Langzaamaan zie je meer websites die het wel goed doen, een duidelijke cookie-balk die de bezoeker een keuze geeft, vakjes om cookies aan of uit te zetten. Uitzetten betekent vaak dat je niet alles op de website kan zien, bijvoorbeeld filmpjes of andere interessante content. Maar goed, jij hebt wel de keuze. En dat is waar het om gaat.