Cameratoezicht in het bedrijf

 

Heb jij al camera’s of overweeg je die?

Veel bedrijven en organisaties maken gebruik van cameratoezicht in en rond het bedrijfspand. Soms is dit naar aanleiding van incidenten, soms ook alleen ter voorkoming ván. Welk doel je er ook mee hebt, zorg dat je deze verwerking van beeldmateriaal goed beschrijft en beargumenteert. 

 

Je mag camera's niet zomaar overal ophangen, zonder vooraf na te denken over een aantal aspecten zoals beveiliging van de beelden,  of je niet te veel camera's op hangt of op verkeerde plaatsen. Ook moet je mensen infomeren over het gebruik van de camera's. Deze informatieplicht is zwaarder sinds de AVG van kracht is. Bij controle moet je dit ook kunnen aantonen.

 

VOORBEELDEN VAN DOELEN

Hieronder lees je een aantal voorbeelden van doelen die je met cameratoezicht kunt hebben:

 

Doel : Beveiliging van eigendommen

Je hebt het recht je eigendommen te beveiligen en bewaken. Dit is je "gerechtvaardigd belang" als ondernemer. Dat is dan ook direct de grondslag, die je op neemt in je verwerkingsregister. Van belang hierbij is dat je eerst goed na denkt over het aantal camera's, de plaatsen, of beelden opgeslagen worden, hoe je mensen informeert en of je niet te veel beelden op neemt ( b.v. van de openbare weg).

 

Doel : Het onderbouwd doen van aangifte

Als jouw spullen uit je bedrijf worden gestolen heb je met camerabeelden een grotere kans dat de dader(s) of spullen gevonden worden. Ook hiervoor geldt; het is jouw belang dat je die beelden hebt. Dit doel neem je ook op in je verwerkingsregister.

 

Doel : Controle van werknemers ( b.v. op aanwezigheid op de werkplek of op diefstal)

Bij dit doel wordt het lastiger het cameratoezicht goed te onderbouwen. Overweeg je voor dit doel camera's in te zetten, dan moet je eerst precies onderzoeken en beschrijven wát je wil gaan doen. Je weegt jouw belangen af tegen de belangen en rechten van je werknemers. Je moet het doel niet op een andere, minder ingrijpende manier kunnen bereiken. Gebruik je de camera's grootschalig of systematisch voor controledoelen, dan moet je eerst een risicoanalyse (DPIA) doen. 

 

TIP: 

Lees meer over cameratoezicht op   www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

 

DOEN:

Wil jij meer weten over de inzet van camera's in jouw bedrijf? Neem contact met me op voor individueel advies en de beschrijving van het cameratoezicht.